Ökade statsbidrag till kommunerna räcker inte

Den borgerliga alliansen lovar att skjuta till sju miljarder kronor i ett engångsbelopp till kommuner och landsting 2010. Detta för att förhindra att folk varslas om uppsägning.

Men pengarna räcker troligen inte för att förhindra det säger Ewa-May Karlsson (C) kommunalråd i Vindeln som ända gläds över regeringens besked att det kommer mer pengar nästa år.

Lennart Holmlund (S) kommunalråd i Umeå säger att kommunsektorn enligt Sveriges kommuner och landsting skulle behövt 5 miljarder kronor extra redan i år  och minst 10 miljarder nästa år för att undvika nedskärningar.

Enligt beräkningar gjorda av länets socialdemokrater försvinner minst 700 arbetstillfällen i länet i år. Utan extra anslag hade ytterligare 2 500 jobb hotats nästa år, nu blir den siffran lägre efter regeringens besked om mer pengar säger Lennnart Holmlund.

De fyra regeringspartierna lovar i en debattartikel i Dagens Nyheter att kommuner och landsting förutom engångsbeloppet på sju miljarder 2010 även att höja statsbidragen med fem miljarder 2011 och 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".