Älgskador drabbar träindustrin

Älgarna har skadat tallskogen mycket mer än man trott. Så mycket att företrädare inom sågverksnäringen nu talar om den stora älgstammen som ett samhällsproblem som hotar sysselsättningen i Norrland.
Sågverken börjar nu få in virke som skadats av betande älgar för 30-40 år sedan. Skadorna är mycket större än man trott och mängder av tallvirke duger inte till byggnadsvirke utan måste skickas till massafabriker istället. Allt fler företrädare inom sågverksnäringen talar nu om den stora älgstammen som ett samhällsproblem som hotar sysselsättningen i Norrland. Bo Holm, chef på sågverkens branchorganisation SÅGAB, säger att älgskadorna orsakar en brist på kvalitetsvirke som kommer att leda till stora bekymmer för sågverksindustrin. Om inget görs för att minska älgstammen kommer sysselsättningen att minska både på sågverk och träindustrier, säger Bo Holm, och därför förväntar man sig att både politiker och tjänstemän inom länsstyrelser och Skogsvårdsstyrelse agerar för att minska älgstammen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".