Arbetsförmedlingen Foto: Bertil Ericsson, Scanpix

Steg 3: samhällsnyttigt jobb till lägre ersättning

Nu är det dags för nästa steg i alliansregeringens jobbpolitik. Snart ska de första arbetssökande ut i vad som kallas samhällsnyttig sysselsättning. Jobben liknar de gamla plusjobben men med betydligt lägre ersättning.

Tomas Andersson är en av de arbetssökande som måste klara sig på motsvarande 65 procent av sin dagsförstjänst.
– Jag kan inte klara mig inte på min inkomst, säger han.

Jobbgarantins tredje fas ”samhällsnyttig sysselsättning” liknar de gamla plusjobben men med betydligt sämre ersättning betyder i praktiken att arbetslösa ska jobba för halv lön.

Tomas Andersson förstår inte hur han ska klara sig hans ekonomi är helt raserad redan nu då han haft den lägre ersättningen på 65 procent sedan i januari.

– För mig skulle det betyda mycket att åtminstone få betalt som jag hade i a-kassa, säger Tomas Andersson.

– Det skulle vara en enorm skillnad för mig. Jag skulle faktiskt kunna klara mig då, varje månad, och kunna äta också.

Målet är sysselsättning
Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot för Folkpariet förstår att det blir tufft ekonomiskt men tycker ändå att det är bra när människor har en sysselsättning.

– Det är bättre än att leva på en förtidspension. Och förhoppningen är ju att med att ha kvar en fot på arbetsmarknaden så kommer du in i en sysselsättning på heltid så småningom och det är ju ändå målet för det är väl bättre att ha jobb än inget alls.

Reporter Filippa Armstrong

Läs mer fakta om arbetsmarknadsprogrammet och den ekonomiska ersättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".