Tallsvampen uppdagade älgskadorna

Det var när tallskogen angreps av svampen gremmeniella som skadorna av älgbete upptäcktes. Vid svampangreppet förra året avverkades stora mängder ungskog, och timret kom in till sågverken.
Angreppet av gremmeniellasvampen förra året uppenbarade ett annat problem med tallungskogen. En stor andel av stockarna hade skador av älgbete. Eftersson stora mängder ungskog var svampangripen avverkades den och kom in till sågverken. - Då fick vi en föraning om hur mycket älgskadat virke som finns. säger Jörgen Näslund, skogschef vid Martinssons trä i Bygdsiljum. Man kan se att en stor andel av träden hade varit med om ett toppbrott. Det kan också vara snöbrott eller överkörning med snöskoter. - Men den allra största delen är älgskador, säger Jörgen Näslund, och det innebär att det finns mycket virke av dålig kvalite i de yngre skogarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".