Umeå

Rekordmånga vill sommarplugga

Ansökningarna till sommarkurser på landets Universitet har ökat med nära 50 procent jämfört med förra året.

På Umeå universitet har sommarkurssökandet ökat med 83 procent, från 2 096 till 3 843, jämfört med i fjol. Samtidigt har kurserna som erbjuds minskat från 74 till 57.

Stora årskullar som går ut gymnasiet, ökad arbetslöshet och svårare att hitta sommarjobb på grund av lågkonjunkturen är troliga förklaringar till att många väljer föreläsningssalarna i sommar, tror Charlotta Volgsten Forberg, kommunikationschef på Verket för högskoleservice (VHS).

-När det gäller sommarkurser är det ofta många sena anmälningar, man bestämmer sig helt enkelt i sista stund. Vi tror att många fler ramlar in de här sista veckorna även i år, säger Charlotta Volgsten Forberg till TT.

Lars Lustig, universitetsdirektör på Umeå universitet, tror att de flesta som pluggar på sommaren redan är studenter vid universitetet, men att många väljer andra ämnen än de läser i vanliga fall.

-Sommarkurser är ofta lite andra typer av kurser än andra, man väljer dem för att få en bredd på sin utbildning eller av intresse, säger han till TT.

Enligt Lars Lustig är det betydligt färre som blir godkända på sommarkurser jämfört med de som ges under våren och hösten.

-Så är det överallt i hela Sverige. Man söker kurser, kanske inte för att ta poäng, utan av andra skäl som att få studiemedel eller behålla en bostad.

På onsdag är det sista dagen för att söka till höstterminens kurser och program. Också där räknar VHS med en stor ökning av andelen ansökningar.