Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Bantad naturvård i lågkunjunktur

Neddragningarna i skogsbruket innebär inte bara färre avverkningar. Även naturvården får banta hos de stora bolagen nu när det är lågkonjunktur. Ett exempel är Sveaskogs ekoparker där exempelvis parken Skatan i Vindelns kommun som invigs i år inte kan räkna med dyra satsningar till att börja med.

Den normala naturvårdshänsynen vid avverkningar fortsätter men när det gäller speciella satsningar för att öka den biologiska mångfalden kan det komma att få vänta nu.

Naturvårdsbränningar där man under kontrollerade former startar skogsbränder för att brandberoende insekter och vissa växter ska överleva är ett exempel. Vid bränningen behövs både mycket folk och maskiner för att inte elden ska sprida sig mer än planerat. Anders Larsson, som är naturvårdsledare i Västerbotten, säger att bränningar är planerade men det återstår att se om de blir av i år.

Nu är det ju en vanlig uppfattning att naturen mår bäst utan mänsklig inblandning även om skogsbolagen anser att skogsskötsel är bäst. För ekoparken Skatan finns en skötselplan som ska sträcka sig 50 år framåt. Så naturvårdssatsningarna ökar säkert när det blir bättre tider, säger Malin Weiland, ekoparkssamordnare hos Sveaskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".