Utgrävning på Holmön

Nu ska Västerbottens Museum ta reda på vad Öskärskyrkogården på Holmön utanför Umeå använts till, och hur gammal den egentligen är. Det finns många teorier om vad Öskärskyrkogården egentligen är. Spetälskekoloni eller fornnordiskt tempel är några av de mer spännande.
Länstyrelsen vill göra platsen mer lättillgänglig och dessutom sätta upp skyltar med information om platsen så att den som är intresserad kan få veta mer. Därför har man gett Västerbottens Museum i uppdrag att undersöka lämningen. Museét hoppa på att hitta antingen något föremål eller i alla fall ett kolprov som kan hjälpa till att tidsbestämma lämningen. Det mesta tyder på att det rör sig om en begravningsplats från medeltiden. De fynd man gjort hittills pekar på det. Anders Huggert som nu gräver på Holmön har sett liknande platser förut. En stenmur runt ett område med ett kapell byggt i mitten. Det är däremot svårare att veta för vem begravingsplatsen byggts. Den behöver inte vara tänkt för medeltida holmöbor - Det finns sådana här begravningsplatser eller kapellplatser vid norrlandskusten som bara varit temporärt brukade vid säsongsfiske, säger Anders Huggert på Västerbottens Museum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".