Högre skatter räcker ändå inte

När länsborna får högre inkomster, så får också kommunerna det, i form av kommunalskatt. Högst ökning av inkomsterna finns i Vindeln, men där räcker ändå pengarna inte till i den kommunala ekonomin.
Skattebetalarna i Vindeln ökade sin beskattningsbara inkomst med 6.5 %. Det visar preliminära statistik från Riksskatteverket. Men de ökade skatteintäkterna räcker inte för att få kommunens ekonomi på fötter. - Vi har nyss slutit avtal med Kommunal som pekar på 4,6 %, och andra priser och avtal ökar också, säger Per-Ola Moström, ekonomichef i Vindeln. I Bjurholms kommun ökar den beskattningsbara inkomsten preliminärt med 2,5%. Det är den lägsta siffran i länet. Torkel Arkmo, som är chefsekonom i Bjurholms kommun, ser ingen lösning för att få den kommunala ekonomin i balans. - Här måste staten i så fall gå in, säger han, vi har svårt att täcka kärnverksamheten. I år kommer Bjurholms kommun inte att klara sin budget, redan ligger kommunen . De ekonomiska prognoserna för bokslutet i Bjurholms kommun i år pekar mot ett underskott. - Det hamnar nog någonstans mellan sju och åtta miljoner, säger Torkel Arkmo, chefsekonom i Bjurholms kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".