lycksele

Brist på läkarhjälp upprör polis

En polisman i Lycksele har skrivit till landstinget och ifrågasatt bristen på akutresurser vid Lycksele lasarett under påsken. Polisen har reagerat mot hur svårt det var för en misshandlad flicka att få hjälp natten mot påskdagen.

Det var efter klockan två natten mot påskdagen som polisen ryckte ut efter att personal på en bensinstation larmat om att det var bråk utanför macken. Många ungdomar var samlade där och en flicka låg på marken. Hon förlorade medvetandet flera gånger, berättar polisen, så ambulans larmades. Olyckligtvis var den enda tillgängliga ambulansen redan ute på ett annat uppdrag så istället blev planen att skicka ut akutpersonal med taxi. Taxin kommer efter ca 25 minuter men utan sjukvårdspersonal. Flickan har vid det laget piggnat till så att hon kan stå upp och kan åka med taxin till akuten som bara ligger en kilometer bort.

”Läkaren ville inte åka med”

När polisen gripit misstänkta besöker de akuten och får då veta att taxin skickades med akutsjukvårdsväska hem till den ende tillgänglige jourhavande läkaren i Lycksele. Läkaren ska då ha svarat att han inte hade för avsikt att åka med någon taxi för undersöka någon i fält. Den här händelsen tycker polisen som var med om det var så anmärkningsvärd att han har skrivit till Landstinget för att påtala händelsen för de ansvariga.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".