Umeå

Flera allvarliga olyckor på Dåva kraftvärmeverk

En utredning har nu startats av Arbetsmiljöverket och Polisen i samband med olyckan på fjärrvärmeverket Dåva 2 utanför Umeå. Det var på torsdagsförmiddagen som mannen föll från en container och landade på ett järngolv, ett fall på två och en halv meter. Mannen har vårdats på Intensivårdsavdelning på Universitetssjukhuset och därifrån meddelas på lördagsmorgonen att mannen nu mår bra.

Det är den fjärde allvarliga olyckan sen Dåva 1 och 2 började byggas 1998.

Men Sture Hansson från Arbetsmiljöverket tycker ändå inte att arbetsplatsen är särskilt hårt drabbad.

Den senaste olyckan på Dåva fjärrvärmeverken var inte den första. Sedan starten av bygget med Dåva 1 och 2 och har tre byggnadsarbetare avlidit i olyckor. En anställd har även förlorat ett finger.

Mannen som var med om den senaste olyckan, arbetade för en entreprenör som hyr ut sina tjänster till Umeå Energi i samband med bygget av Dåva 2.

Enligt Sture Hansson arbetsmiljöverket ligger ansvarat för säkerheten på området har byggherren, i det här fallet Umeå Energi. Men eftersom mannen är anställd av en annan arbetsgivare så ska denne se till att säkerhetsreglerna följs. Företaget har idag inte velat kommentera olyckan med hänvisning till att en utredning pågår.

Marie Louise Johansson, personalchef på Umeå Energi säger att de ställer stora krav på säkerhetsarbetet när de anlitar entreprenörer och om det händer saker så försöker man rätta till det om det inte görs får företaget först en skriftlig varning och om det fortfarande brister i säkerhetsarbetet sägs avtalet upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".