Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örträsk

Säkerheten slagträ om Öregården

Begreppet medicinsk säkerhet har blivit ett slagträ i debatten om Öregårdens framtid. Politiker i Lycksele utreder ifall gruppboendet i Örträsk är tillräckligt medicinskt säkert men aktionsgruppen i Örträsk tycker inte frågan är relevant i diskussionen om Öregårdens framtid.

Medicinsk säkerhet har blivit en standardformulering i olika dokument som beskriver vården. Men vad betyder medicinsk säkerhet egentligen? I fallet Örträskgården gäller diskussionen om det är för långt till Lycksele eller inte. Aktionsgruppen för att rädda Öregården tycker det är en hypotetisk fråga eftersom de inte känner till en enda incident på grund av att varit för långt till stan. Margoth Elfving i aktionsgruppen berättar att man skrivit till Socialministern och till Socialstyrelsen för att reda ut om avståndet till närmaste läkare eller sköterska verkligen ingår i den medicinska säkerheten. Socialstyrelsen har svarat att det är medicinskt ansvarig sköterska eller läkare lokalt som avgör det.

Socialdemokratiska kommunalrådet Lilly Bäcklund har skrivit till Landstinget och frågat om i princip samma sak. Hon har fått svaret att varken Hälsocentralerna i Lycksele eller i Bjurholm anser att de har resurser att garantera medicinsk säkerhet på Öregården. Om politikerna lägger ned Öregården med argumentet att den medicinska säkerheten inte kan garanteras kommer inte aktionsgruppen att köpa det argumentet. Margoth Elfving säger att om Öregården läggs ned ska aktionsgruppen omformas till en aktionsgrupp för att Örträsk ska byta kommuntillhörighet.

Reporter Örjan Holmberg.

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".