Umeå

Eldspjäll ska förhindra bränder

Nu uppmanar HSB alla sina bostadsrättsföreningar i Sverige att införa eldspjäll i sina lägenheter, som en följd av branden på Ålidhem i Umeå.

Bostadsrättsföreingen Flyttfågeln på Mariehem i Umeå var en av de första att agera och inför eldspjäll samt brandvarnare.

Den här installationen har sen branden på Ålidhem gjorts på 1000 lägenheter i Umeå och om alla HSB:s bostadsrättsföreningar inför det skulle det påverka kring 350 000 hushåll i Sverige.

Installation tar ungefär tio minuter att genomföra men dess livstid är lång - den ska fungera ända tills en brand uppstår.

Anders Jonsson, brandingenjör i Umeå, välkomnar eldspjället eftersom den vanligaste brandorsaken i hemmet är just spisen.

Men han trycker också på att brandvarnare är det viktigaste brandskyddet samt att en spisvakt - alltså en timer med brandvarnare till spisen skulle kunna förhindra att eld ens uppstod - Men en sån kostar 3000 kronor per hushåll istället för 780 kronor som eldspjället går på.

Något som enligt Tomas Tellhammar, förvaltare på HSB i Umeå, avgjorde saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".