Försäkringskassan drar in ersättning

En person i Västerbottens inland som varit sjuk i elva år riskerar nu att stå utan ersättning i maj efter det Försäkringskassan förra året införde nya hårdare regler.

Detta trots att personen har flera sjukdomar bland annat diskbråck i rygg och nacke. Försäkringskassan menar att personen ifråga har arbetsförmåga om man anpassar arbetet.

Men enligt Claes Jansson förbundsjurist på LO-TCO:s rättsskydd gör kassan fel eftersom det finns övergångsregler som ger den försäkrade rätt.

De här övergångsreglerna gäller för de som haft sjukersättning en längre tid och kan förlängas i högst 18 månader sedan börjar de nya hårdare reglerna gälla som säger att om det finns så finns ett enda arbete på arbetsmarknaden som skulle passa oavsett om det är ledigt eller inte så bedöms man ha arbetsförmåga

Försäkringskassan kan inte kommentera enskilda ärenden.

Men rent generellt gäller att de gör en bedömning om det finns arbetsförmåga å den finns hålls ett avstämningsmöte med arbetsförmedlingen efter beslutet. 

Fast enligt Claes Jansson gör man i så fall fel igen eftersom avstämningsmötet ska hållas före beslutet om ersättningen ska dras in.  Men om Försäkringskassan gör fel finns det ingen som

 Reporter Lennart Odhström

lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".