Vilhelmina

Nedskärningar möttes av protester

Kommunals medlemmar demonstrerade mot nedskärningar när kommunfullmäktige i Vilhelmina igår efter ett möte som höll på till midnatt.

Trots detta beslutades om nedskärningar på totalt 14 miljoner kronor bland annat inom skolan.

Det skriver Västerbottens-Kuriren.

Socialdemokraten K-G Abrahamsson kritiserade den styrande borgerliga alliansen för att den kristna friskolan Strandskolan gick fri från nedskärningar samtidigt som den kommunala skolan drabbas.

När ett nytt kommunalråd skulle väljas efter den avgående centerpartisten Börje Hörnlund föreslog Vänsteralliansen socialdemokraten Mikael Östberg som alternativ till centerpartisten Maria Kristoffersson. Efter en sluten omröstning vann Kristoffersson med röstsiffrorna 18-17 och blir därmed nytt kommunalråd i Vilhelmina.

Oppositionen menade att Vilhelminas ekonomiska problem i grunden beror på den skattesänkningspolitik den borgerliga regeringen för på riksplanet. Och att läget har förvärrats av alliansens politik lokalt i Vilhelmina. Socialdemokraterna anser att om man reagerat tidigare och styrt ekonomin tydligare hade läget inte varit lika allvarligt. Att det skulle bli tuffa år visste kommunledningen tidigt, sa oppositionsrådet Åke Nilsson.

Det där är en efterkonstruktion menade Johnny Kärkkäinen från Kristdemokraterna.

Var fanns de skarpa förslagen från oppositionen om hur kommunens ekonomi skulle hanteras. Jag minns inte att Socialdemokraterna hade några förslag, sa Johnny Kärkkäinen.

Likviditeten i Vilhelmina börjar bli farligt låg. Kommunen är nästan där att det inte finns pengar att betala ut lönerna, sa Åke Nilsson.

Centerpartistiska kommunalrådet Gunnar Hörnlund är inne på att balanskravet kanske inte behöver uppfyllas. Han tror att det pågår en diskussion i Finansdepartementet om att slopa den så kallad treårsregeln, att kommuner bara har tre år på sig att återhämta ett underskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".