Skellefteå

Internetleverantör går runt IPRED

Ett företag i Skellefteå väljer att förstöra kunduppgifter som kan komma att lämnas ut enligt den nya lagen IPRED, som skapats för att komma åt olaglig fildelning. Företaget heter Alltele och är leverantör av internettjänster. VD Ola Norberg säger att följa IPRED innebär att företaget tvingas bryta mot svensk lagstiftning.

– Vi följer speciellt lagen om elektronisk kommunikation och den säger att vi måste utplåna alla uppgifter som inte behövs för fakturering säger han till P4 västerbotten.

Pär Nygårds, näringspolitisk expert hos IT- och telecombranchen, berättar att det är en komplicerad fråga för företagen i branschen. Det handlar om att tolka flera olika lagar så det vore kanske bra om det fanns en större tydlighet mellan lagarna. Enligt statistiska centralbyrån uppskattas antalet illegala fildelare till 1,3 miljoner i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".