Svårt få arbete på Samhall

Personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga har idag svårt att få ett jobb på Samhall, det visare en undersökning som Sveriges Radio gjort.

Michael Hörnqvist är en av de som tycker att det blivit svårare att hos det statligt ägda bolaget Samhall, hitta jobb åt personer med funktionsnedsättning.

Av de 130 Arbetsförmedlare i landet som svarat tyckte en majoritet, 63 procent att det på senare år blivit svårare att anvisa ett jobb på Samhall.

De fyra arbetsförmedlare i länet som svarat på enkäten tyckte alla som Michael Hörnqvist på Arbetsförmedlingen i Umeå:

-Samhall är inte för de som har det svårast i Samhället. Jag kan bara instämma så har det blivit, det säger arbetsförmedlaren Mikael Hörnqvist till P4 Västerbotten.

Samhall som har till uppgift att skapa meningsfulla och utvecklande jobb för personer med nedsatt arbetsförmåga.

De hinder arbetsförmedlare nämner är bland annat Samhalls vinstkrav och att Samhall gjort sig av med sina egna verkstäder och att de anställda i högre utsträckning jobbar ute hos kunder:

- Att stå och städa som lokalvårdare, även om du gör det tillsammans med två eller tre stycken till. Ni gör det jobb som kanske du eller jag skulle gjort på heltid. Så krävs det en del saker. Det handlar om social förmåga, det handlar om fysisk kapacitet, intellektuellt ibland, det är så mycket idag.

- Likadant är det på fastighetssidan, där man sköter om ett antal bostadsrättsföreningar. Kunden kräver, så här ska ni bete er säger Mikael Hörnqvist.

Samhalls enhet i Umeå är ett exempel på hur Samhall förändrats. Tidigare hade Samhall i Umeå 90 procent produktion i den egna verkstaden. Idag jobbar bara 10 personer med tillverkning i verkstaden och resten av de drygt 200 anställda inom det som är den stora delen inom Samhall, städ och fastighetsskötsel det säger Anders Öhlund distriktchef Samhall i södra västerbotten:

- Vi har ju högre krav på de som jobbar hos oss idag, vad det gäller att kunna leverera tjänster, helt klart. Det har ju att göra med de pengar vi får av våra ägare (staten) vi får ju betydligt mindre pengar idag. Vilket innebär att vi måste själva måste dra in mycket, mycket mer pengar.

- Då måste vi kunna sälja lite mer avancerade tjänster och det påverkar givetvis vilka som kan jobba hos oss. Det är klart att man på arbetsförmedlingen kanske ser ett större behov där det är möjligt, men vi har inga problem att få folk med funktionshinder, avslutar Anders Öhlund.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

 

Fakta Samhall

Samhall levererar varor och tjänster till kunder inom en rad olika områden: tillverkning, montering och förpackning; lager och logistik; mark- och fastighetsservice; städning samt äldreservice.
Samhall har 22 000 medarbetare på 250 orter och omsätter årligen drygt 7 miljarder kronor. 690 personer i Västerbottens län är anställda på Samhall.
Bolaget ägs av staten och till grund för verksamheten ligger uppdraget att skapa meningsfulla och utvecklande jobb för funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga.

För ungefär 20 år sedan jobbade omkring 95 procent av Samhalls anställda i Samhalls egna verkstäder, men idag är bilden en annan.
Bara 27 procent av de anställda jobbar inom Samhalls egna verkstäder. Resten alltså drygt 70 procent jobbar ute hos kund som det heter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".