Viltolyckorna kartlagda

Vid viltolyckor är det klart vanligast att en man sitter vid ratten. Det visar en rapport från Vägverket om viltolyckorna i länet. Under åren 1997 till 2001 omkom 6 personer vid viltolyckor i länet, och 48 personer skadades svårt.
Män sitter i och för sig bakom ratten vid två tredjedelar av alla mil fordon rullar, men i viltolyckor är männen ändå överrepresenterade. Men efter år 2000 går det inte längre att se könsskillnader, för i rapporteringen slopade man då de fyra sista siffrorna i personnumret. Rapporten visar också att det är störst risk för viltolyckor på kvälls- och nattetid (om man jämför med hur mycket trafik det är då). Flest älgolyckor blir det höst och vinter, och renolyckorna är koncentrerade till vintertiden. Älgolyckorna har blivit allt fler under 1990-talet medan renolyckorna har minskat kraftigt. Många olyckor sker i mörker, över 60 procent av älgolyckorna, medan det är vanligare att köra på en ren i dagsljus. Vid över 60 procent av viltolyckorna var det inga problem med dimma, snöfall eller regn. Vanligaste väglag var vinterväg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".