Malmletning i Vindelfjällen till domstol

Länsstyrelsens försök att stoppa provborrningar i Vindelfjällens naturreservat har överklagats till Miljödomstolen. Kanadensiska bolaget Blackstone anser att Länsstyrelsen i Västerbotten överskridit sina befogenheter och gjort fel. Enligt bolaget ska det inte ens behövas dispens för att provborra i naturreservatet.

Blackstone Nickel AB sköter gruvprospekteringen i Sverige åt kanadensiska Blackstone Ventures och det svenska dotterbolaget har anlitat en advokatbyrå i Stockholm för att få provborra i naturreservatet.

Fröberg och Lundholm är specialiserade på miljörätt och Blackstone har låtit advokatbyrån göra en rätt omfattande granskning av hur Länsstyrelsen stoppat provborrningarna. Blackstone vill borra en 15-20 hål på olika platser inom reservatet och Länsstyrelsen anser att det strider mot reservatsbestämmelserna. I dem ingår att ytbildning inte får skadas i reservatet och borrningarna skadar ytbildning anser Länsstyrelsen som därför sa nej till Blackstone när de sökte dispens från bestämmelserna.

Men nu säger advokaten att reservatsbestämmelserna gäller bara allmänheten. Bolaget har redan undersökningstillstånd och är med det en rättighetsinnehavare och inte allmänhet. Alltså ungefär som att samebyarna inte behöver söka dispens för att utföra arbete i reservatet.

Advokaten tycker också att myndigheten gått händelserna i förväg när Länsstyrelsen har vägt in argumentet att de aldrig kommer att tillåta en gruva i området och därför inte heller kan tillåta provborrningar. Det hör inte dit att resonera om gruvetablering i ett tidigt skede utan det här handlar bara om undersökning om det finns metaller på djupet i berggrunden, anser Blackstone. Det här målet innehåller viktiga frågor för minerallagstiftningen och Blackstone vill att Miljödomstolen ska skicka frågan på remiss till Bergmästaren och till SGU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".