Facklig kritik mot slakteriaffären

Affären där Swedish Meats köper upp Wedins slakteri får nu facklig kritik. Ombudsman Östen Johansson i Umeå ser det som om bondeägda företag nu har lämnat norra Sverige för gott.
Det är slut på att köpa grisar som slaktats i Norrland. Det menar Svenska Livsmedelsarbetareförbundet som tycker att Swedish Meats uppköp av Wedins Slakteri är ett svek mot de norrländska lantbrukarna. - Det är ju företaget med majoritet som bestämmer vad som händer, säger Östen Johansson till P4 Västerbotten. Swedish Meats har bara 49% Nyléns 51%. Johansson ser affären som ett hot mot produktionen. - Ett minskat stöd och ett minskat förtroende hos den enskilde jordbrukaren. Men det tycker inte LRF:s ordförande i västerbotten Arne Lindström. - Det är möjligt att det kan underlätta för en konsument för nu kan det skapas en lokal profil till skillnad mot för tidigare då profilen var nationell, menar Lindström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".