Flest Samhalljobb i norr

Samhall har fått kritik från landets arbetsförmedlare som menar att personer med funktionsnedsättning har svårt att få jobb på det statligt ägda bolaget.

De fysiskt enkla jobben i Samhalls egna verkstäder har minskat kraftigt, men inte lika mycket i Norr- och Västerbotten som i övriga delar av landet.

– Industriproduktionen här är 35 procent jämfört med 27 procent i övriga delar av landet och i Åsele är det industrijobb som gäller, säger Annlis Jakobsson arbetsområdeschef på Samhall.

– Ja, för Samhalls del är det en av de större verkstäderna.
Vi har 43 000 timmar per år och det innebär att det är mellan 30 och 32 personer som är involverade i det här, säger Annlis Jakobsson.

En av de trettiotalet anställda i Åsele heter Ingvar Persson som sitter och limmar blixtskydd vid sin arbetsplats:
– Det är blixtskydd till elektronik. När åskan slår ner så far strömmen till den här kontakten och då slår det ifrån några sekunder. Så nu gör vi som en tätning med lim.
I tre år har Ingvar Persson, som har en synnedsättning arbetat på Samhall i Åsele där man bland annat gör kablage till Ericsson.

Förutom i Åsele finns det en hel del industrijobb kvar i Lycksele, Sorsele, Norsjö och Dorotea. Men allt fler av Samhalls 690 anställda i länet jobbar med tjänster och bemanning ute hos olika kunder. Samhalls regionchef Henry Magnusson säger att fler borde få ett arbete på Samhall, men när antalet anställda minskat med 10 000 sedan år 2000 så är det många med nedsatt arbetsförmåga som inte får det.

När det gäller Samhalls utveckling mot mer tjänster och färre industrijobb så anser Henry Magnusson att det är bra om det finns olika arbetsuppgifter att välja mellan för dem som jobbar på Samhall:
– Om jag fick drömma hur det skulle se ut på enheterna. Så skulle vi kanske ha en tredjedel produktion, en tredjedel bemannad lösning hos olika företag och en tredjedel tjänster.
– Men vi måste ta de affärer vi kan ta och på små orter som Åsele, med 3 000 invånare här har vi ingen stor tjänstesektor så här blir vi tunga på industri sidan istället, säger Henry Magnusson.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".