Umeå

Tillväxt framför äldres trygghet

Berghems servicehus ska omvandlas till trygghetsboende, i och med att Umeå kommun skär i kostnaderna för äldreomsorgen, och det är något som oroar anhöriga.

Trygghetsboende innebär en lägre nivå av vård och service än på ett serviceboende.

– Trots att kommunen lovat att ingen ska behöva flytta mot sin vilja kommer vårdbehovet att styra var man kan bo, säger Ann-Britt Björk, vars mamma har bott på Berghems Servicehus i många år.

Hon vill ställa beslutsfattarna till svars för bland annat varför satsningar på till exempel kulturhuvudstadsår och nytt badhus görs när kostander för äldreomsorg ska dras ner på.

– Det är en tillväxtfaktor som ger mer pengar i kommunen på sikt, svarar kommunalrådet i Umeå Lennart Holmlund (S).

Maria Granström har också sin mamma boende på Berghems servicehus. Hon beskriver situationen som att personalen där har blivit som en familj för mamman när hon annars inte har några anhöriga kvar i staden förutom Maria själv. Det påpekar hon appropå att mamman kan bli tvungen att flytta om hon inte får tillräcklig vård när servicehuset omvandlas till trygghetsboende.

– Det är ju inte en sak som framförallt ligger på kommunen utan det är ju vänner och bekanta, barn och andra som måste se till att den delen fungerar. Omsorgen är ju den trygghet kommunen ger, säger Lennart Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".