Västerbotten som testlän för trafiksäkerhet

Nu måste något göras för att minska trafikdöden i länet. Därför föreslår nu landshövdingen och Vägverket att Västerbottens län blir ett testområde för nya lösningar inom trafiksäkerhet. Obligatoriska alkolås och snabba insatser för rattfyllerister är några av förslagen.
Det är de alarmerande dödsfallen i västerbottenstrafiken i sommar som fått länets kommunikationsråd att reagera. Hittills i år har 23 personer dött i trafikolyckor här i länet. Norrbotten som är ett lika stort län har 7 dödade - och i landet i stort minskar trafikdöden. Alarmerande, tycker kommunikationsrådet som möttes i går för att diskutera och komma med förslag till åtgärder. Rådets ordförande, landshövding Lorentz Andersson, säger att det inte räcker med att bara satsa på mitträcken, även om det också är viktigt. Det handlar också om att ändra attityder. Alkohol och vårdslöshet ligger bakom en stor andel av de svåra olyckorna, säger landshövdingen. I kommunikationsrådet sitter också ledamöter från landsting och kommunförbund, Länstrafiken, Vägverket, Banverket, Luftfartsverket, Sjöfartsverket och representanter för näringslivet. En idé var att göra vårt län till landets testområde för trafiksäkerhetlösningar. Krav på alkolås för att en dömd rattonykter ska få ha bil är ett förslag, att snabbt erbjuda vård för alkoholproblem vid upptäckt rattfylleri en annan. Vägverket centralt vill också ta itu med olyckor som orsakas av onykterhet. I dag kan polisen begära blodprovstagning i den offentliga sjukvården bara när det finns skälig misstanke om rattfylla. Det görs vid långt mindre än hälften av alla olyckor. Om sjukvården tar blodprov ändå får resultaten inte utan vidare lämnas till polisen, det är tvärtom ett brott mot sjukvårdssekretessen. Hans Laurell, Vägverkets expert på alkohol, droger och trafik, vill ha en lagändring som gör att polisen mer regelmässigt kan begära blodprov vid trafikolyckor. Men de tankegångarna har hittills mött motstånd både från polisen och sjukvården.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".