Slutpläderingen hålls tidigast på måndag. Foto: Tommy Engman.
Olyckan på operan

800 på golvet - byggt för 250

Golvet som rasade under en rockkonsert på Norrlandsoperan byggdes för max 250 personer. När musikgruppen Mandio Diao spelade och golvet framför scenen gav vika var det 800 hoppande och dansande rockälskare i lokalen.
Det konstaterade åklagare och åklagarens vittne under den andra rättgångsdagen i Umeå tingsrätt.

Men om det är Umeå kommun som bär ansvaret för raset eller de båda åtalade, Norrlandsoperans tekniska chef och Norrlandsoperans VD, avgörs allra tidigast på måndag. Då hålls slutpläderingarna efter en myckt utdragen rättsprocess.

Den långa tiden från golvraset januari 2007 till tingsrättsförhandlingen april 2009 beror till stor del på teknisk utredning och åklagarens hopsamling av alla som drabbades på ett eller annat sätt. 29 personer fördes till universitetssjukhuset - men många fler fick lindrigare skador eller fick kläder och andra ägodelar sönderslagna.

Black Box, lokalen som användes, byggdes som repetitionslokal för trettio år sen när Norrlandsoperan flyttade in i gamla brandstationen. Operans föreställningar skulle ges på Idunteatern. Golvet som byggdes skulle vara lätt att stuva om för olika scenlösningar och kunna tas bort för att orkestern skulle kunna placeras på källarplanet i ett provisoriskt orkesterdike.

Lösningen var löstagbara skivor 2x4 meter på justerbara stålpelare i olika längder. Statens anläggningsprovning var med och bedömde bärkraften.

– En skylt som angav max 250 personer i lokalen sattes upp, berättade åklagarens vittne som var med och konstruerade och byggde golvet i slutet på 70-talet. Hade han blivit tillfrågad av Norrlandsoperan, som av så många andra evenemangsarrangörer, om golvet skulle hålla för rockkonserten, hade han sagt: Aldrig!

Dagens andra vittne, operans scenmästare, hade fått lära sig av äldre medarbetare att golvet klarade åtminstone 500 personer - men någon kontroll gjordes aldrig. Salongen började användas regelbundet för rockkonsterter med publik på golvet och 500 personer eller fler fanns då på golvet. Men det gjordes aldrig kontroller av hållfastheten då heller. Ingen reagerade heller när golvet monterades ner fullständigt och renoverades 2006 eftersom golvet då blivit för ojämnt för dansare. Ursprungligen var stoplar och golv hopfogade med skruvade bultar, men de har tagits bort och ersatts med andra hopfogningsanordningar.

Operachefen och ledningen för operan borde ha sett till att kontroller gjordes, anser åklagaren. Nej, det är kommunens ansvar, hävdar försvarsadvokaterna och pekar på att Umeå kommun som fastighetsägare faktiskt har en driftstekniker och fastighetsskötare placerad i operahuset - och det var kommunen som beställde och betalade golvet.

Operachefen hävdar oskuld. Men OM Magnus Aspegren blir fälld till ansvar med dagsböter som följd - betyder det något för honom på nya jobbet som Operahögskolans rektor när han tillträder till sommaren?
– Det får man väl se då. Men man får ta lärdom. Men sen är det ju de drabbade... Man vill ju ha det här ogjort, självklart, säger Magnus Aspegren.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".