Umeå

Flera års fängelse för rån på cykelväg

Två umebor i 20-årsldern döms av Umeå tingsrätt till långa fängelsestraff för en rad brott. Det handlar bland annat om rån, grov misshandel och försök till utpressning.

Det var i februari i år som de två männen i 20-årsåldern gjorde sig skyldiga till rånet. De överföll och rånade en man på en cykelväg i Umeå. Offret misshandlades och gärningsmännen kom över drygt 10.000 kronor. Båda två döms för det här brottet för rån och medhjälp till rån och ska tillsammans betala böter till offret på drygt 30.000 kronor.

Den av 20-åringarna som döms för medhjälp till rån får det längsta straffet, två år och åtta månaders fängelse. Förutom brottet för medhjälp till rån dömer nämligen tingsrätten honom på nio andra åtalspunkter, däribland grov misshandel, försök till utpressning och narkotikabrott. Med böterna för rånet inräknat ska han sammanlagt betala över 100.000 kronor i skadestånd till sina offer.

Den andre gärningsmannen döms till ett år och åtta månaders fängelse. Han döms för rånet, men också för vapenbrott och medhjälp till försök till utpressning.

I samma mål dömdes också två andra ynglingar. Den ene till skyddstillsyn med övervakare och den andre till dagsböter. Begågna brott för de två var bland annat misshandel, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".