Åklagaren Kjell Jannesson vill ha operachefen dömd för grov oaktsamhet. Foto Tommy Engman, SR Västerbotten.
Olyckan på operan

Nytt vittne i operarättegången

Ett nytt vittne kan dyka upp i rättegången om ansvaret för operagolvet i Umeå som rasade under en rockkonsert.

Det blev riktigt irriterat i rättssalen när en av försvarsadvokaterna ifrågasatte åklagarens rätt att börja använda uppgifter från den personen mitt under pågående förhandling, utan att personen vittnat under rättegången.

Åklagarens taktik är att visa att alla på operan borde ha vetat att operagolvet var klent byggt och att ingen och framförallt inte operans ledning eller personal brydde sig om att kontrollera hållfastheten och utbilda de som använde golvutrusningen i operalokalerna.

Under vittnesförhöret med Norrlandsoperans scenmästare om hur operan utökat verksamheten med allt fler besökare i lokalen utan att någonsin kontrollera hållfastheten bläddrade plötsligt åklagaren i sina pärmar och började ställa frågor utifrån vad en tidigare scenmästare sagt i förundundersökningen som inte stämde med de uppgifter nuvarande vittne kom med.

Försvarsadvokaten Christer Jonsson som är ombud för den tekniske chefen på Norrlandsoperan gick i taket och ansåg att åklagaren bröt mot rättegångsbalken. Enligt advokaten är det inte acceptabelt att använda uppgifter från en hörd person i vittnesförhör när den personen inte vittnat inför domstolen.

Så nu tvingas åklagaren Kjell Jannesson att skriftligen kalla det här nya vittnet med acceptabel motivering. Men vad som hänt under rättegången har inte ändrat åklagare Kjell Jannesson uppfattning att det är Norrlandsoperans VD och tekniska chef som hade ansvaret vid olyckan och som visat grov oaktsamhet med personskadador som följd.

Reporter Tommy Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".