Låt inte barnen betala krisen

Lärarförbundet protesterar nu mot nedskärningar inom skolan och hur de kommer att påverka barnens möjlighter i framtiden. Imorgon lördag visar Lärarförbundet sin åsikt i en landsomfattande manifestation.

2007 hade Skellefteå kommun en lärartäthet på drygt 9 lärare per 100 elever, och 2008 hade den siffran sjunkit till 8,6 lärare per 100 elever. Det är ändå strax över riksmedelvärdet som ligger på ca: 8,2 lärare per 100 elever.

Barn och grundskolenämndens ordförande, socialdemokraten Maria Marklund menar att Skellefteå fortfarande har något högre läraratäthet än riksgenomsnittet Hon menar att även skolan drabbas av den pågående lågkonjukturen eftersom kommunen får lägre skatteintäkter I vårpropositionen utlovade regeringen extrapengar till kommunerna, för Skellefteås del handlar det om ett tillskott på 37 miljoner.

Stieg Eriksson anser att kommunen borde göra en offensiv satsning på skolan istället för att anpassa lärartätheten efter riksgenomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".