Populärt att studera på Universitet.
Umeå/Skellefteå

Högskolestudier populärt

Den långkonjunktur som vi befinner oss i nu gör att allt fler söker sig till landets universitet. Både Umeå universitet och Luleå tekniska universitet har sett att intresset för att studera i höst är jättehögt.

Anna-Karin Westman är utbildningsledare på Luleå tekniska universitets institution i Skellefteå och hon säger till P4 Västerbotten att det finns flera faktorer som spelar in varför det är så många som vill studera.


–- Dels så märker vi av lågkonjunkturen för att många ringer och säger att de är varslade och vill hoppa på en utbildning nu och dels så är kullen som är född 1990 den största någonsin.


Hon berättar att söksiffrorna i procent är betydligt högre än ifjol. För programmen är det 15% fler i år än ifjol och för distansutbildningarna så handlar det om en ökning på hela 30%.

Det är en kraftig ökning och vi ser den över hela landet fortsätter Westman. De som är född 1990 är också den största barnkullen någonsin och de är nu klara för att söka utbildningar och även de som gick ut 1989 är väldigt många. Anna-Karin Westman säger att:


–- De som kanske funderat på en resa eller på att jobba ett år garderar sig nu för att ha något att göra i höst också vilket kan påverka siffrorna.

LTU i Skellefteå har dessutom gjort förändringar för att möta lågkonjunkturen genom att skräddarsy fyra kurspaket som kan passa den som jobbar halvtid eller vis söka jobb halvtid.

Dessutom har så många hört av sig och velat hoppa på en kurs redan nu så i maj månad så ska ett extra kurstillfälle komma igång.

En kurs om projekt som arbetsform är det och till den har många sökt som aldrig tidigare pluggat på universitet.


–- Vi hoppas givetvis att några av de nya studenterna kanske tycker att läsa på universitet är något som de vill fortsätta med säger Anna-Karin Westman till P4 Västerbotten.

Boa Drammeh är utredare på Umeå universitet och han berättar att det blir fler studenter även i Umeå:


–- Vi såg redan här under höstterminen 2008 att det inte bara var fler sökande utan faktiskt fler folk på campus. De utbildningar som lockar är de traditionella programmen.

Läkarprogrammet är i topp och jurist vill också många plugga till. Även nyheten arkitektprogrammet är populärt i Umeå.

Ida Marksén som läser till sjuksköterska vid Umeå universitet i Skellefteå berättar att det var för henne som för många andra, rätt tid nu när det inte finns så gott om arbete:


–- Jag har springvickat hela mitt liv men kände att det var rätt tid nu att göra något åt min situtation.

Reporter Åza Meijer.

aza.meijer@sr.se
 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".