Umeå

Ratade av Samhall får ny chans

Personer med funktionsnedsättning har svårare att få jobb på Samhall, det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

En del av de som inte anställs på Samhall kan istället hamna  i kommunens verksamhet som i Umeå där Viva resurs tagit emot personer som Samhall nekat plats.

Kraven har skärpts på de som får anställning hos Samhall. Det hör bland annat ihop med den förändring som statligt ägda Samhall genomgått. Flera av Samhalls egna verkstäder har lagts ner och de fysiskt enkla jobben försvunnit.

Samhall har gått mot mer service och tjänster och de anställda hyrs ut till olika företag och det är i samband med det som kraven skräpts, det tyckte en majoritet av de 130 arbetsförmedlare som svarat på Sveriges Radios enkät.


Får man ingen anställning på Samhall, där ingångslönen kan vara omkring 17 000 kronor med semesterersättning så kan det som i Umeå bli en tillfällig placering på Viva resurs men då med betydligt sämre villkor.

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

20090424 11:38:17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".