Förslag om moms för föreningar

Den statliga momsutredningen föreslår att även ideella föreningar ska betala moms, precis som i EU. Företrädare för idrottsrörelsen anser att det skulle hota hela föreningslivet.
I dag är alla ideella föreningar befriade från momsredovisning. Men det är bl.a. för att anpassa den svenska momslagen till EU:s skattelagstiftning som momsutredningen föreslår att även ideella föreningar ska bli redovisiningsskyldiga när det gäller moms. Ekonomiskt innebär inte det här någon större förändring, varken för statskassan eller för huvuddelen av de ideella föreningar som skulle beröras. Det man från föreningslivet vänder sig mot är istället den arbetsbörda som en momsredovisning skulle lägga på, redan hårt belastade, ideella ledarkrafter. Lars-Olof Hansson, kanslichef på Västerbottens idrottsförbund tror att det kommer att bli svårt att rekrytera kassörer. Tidigast nästa vår kommer riksdagen att ta ett beslut kring momsutredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".