Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Olyckan på operan

Operans VD riskerar böter

Vem bär ansvaret för att 50 ungdomar föll genom golvet på en rockkonsert januari 2007?

Rättegången mot Norrlandsoperans VD och operans tekniska chef kan ge villkorligt och dagsböter.

Åklagaren har åtalat Norrlandsoperans VD för grov oaktsamhet med personskador som följd. Blir han fälld betyder det villkorlig dom och mellan 15 och 75 dagsböter.

Norrlandsoperans tekniska chef Håkan Brohlin sitter också på de anlagades bänk men för ett mindrer allvarligt brott: Oaktsamhet.

Försvararna på varsin stol
För försvarsadvokaterna som är ombud för varsin åtalad gäller det både att skjuta över skulden på Umeå kommun som fastighetsägare, och att skilja de åtalade åt så att tingsrätten inte dömer ”min” klient.

För den tekniske chefens juridiska ombud verkar det vara en möjlighet att få sin klient frikänd. Den tekniske chefen har absolut inte ingått några avtal om övertagande av fastighetsansvar från Umeå kommun, hävdar han.

Och ur åklagarens synvinkel är det möjligen rimligt att se VD:n som ensam ansvarig. Kjell Jannesson som är åklagare ser detta mål som jämförbart med ett arbetsmiljöfall, där det är den verksamhetsansvarige som skall se till att bestämmelser om säkerhet följs.

Bara brandutrymning kontrollerades
Under förhandlingarna har åklagaren kunnat visa att Norrlandsoperans personal ofta diskuterade hur stor publik man kunde ta in i Black Box, repetitionslokalen som utvecklades till föreställningslokal. Men frågan gällde bara utrymning vid brand - aldrig golvets hållbarhet.

En tidigare scenmästare som vittnade idag (måndag 27 april) berättade dock om ett ombygge av balkar under golvet i Black Box. De behövde göras grundare för att symfoniorkesterns basfioler skulle rymmas under golvet. Han hörde sig för med ett konsultföretag i byggnadsteknik om hållfasthet för de balkarna. Några övriga konsultatationer från Norrlandsoperan inför större publikevenemang gjordes alltså inte.

Har ägaren eller verksamhetsledaren ansvaret?
Är det Umeå kommuns ansvar att se till att lokalen duger för operans evenemang, eller är det Norrlandsoperan som skall höra med fastighetsägaren om lokalen klarar verksamheten? Åklagare och försvarsadvokater är på olika kurs här, det är absolut inte fråga om att Norrlandsoperan tar på sig något ansvar. I varje fall inte juridiskt.

Åklagaren har i flera vittnesförhör velat visa att det är Norrlandsoperans verksamhet som styrt hur det rasade golvet i operalokalen Black Box konstruerats, byggts, byggts om och använts genom åren - med allt fler evenemang med allt fler människor. Norrlandsoperans ledning ställde aldrig frågan till konstruktörer, hållfasthetsexperter eller till fastighetsägaren Umeå kommun: Klarar golvet belastningen vi tänkt oss?

Försvarsadvokaterna verkar inte bry sig särskilt mycket om hur golvet byggdes, vad det skulle tåla - utom att det faktiskt hållit i åtta år med liknande verksamhet som fick golvet att rasa till slut Advokaterna har tagit fasta på vad Plan- och bygglag och andra bestämmelser säger om ansvaret för fasta konstruktioner och stålkonstruktioner. Förmiddagens expert på hållfasthetsberäkningar, som undersökte golvet efter raset, höll med om att beteckna golvet som en bärande byggnadskonstrukion. Och såna, läste försvadvokat Hetta innantill i statliga byggbestämmelser, är fastighetsägaren ansvarig för.

Det sitter två på de anklagades bänk.
De två på de anklagades bänk är operachefen Magnus Aspegren som är högste ansvarig och Håkan Brohlin som är teknisk chef och därmed scenteknikernas närmaste ansvarig.

Även om de två frikänns av tingsrätten kommer åklagaren Kjell Jannesson inte att åtala kommunen, som försvaret vill att han skall tänka. Och om det blir något överklagande tänker han inte besluta förrän han har läst domen, säger han till P4 Västerbotten.

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".