Västerbotten

Länsbor varnas för ny svininfluensa

Nu går landstinget genom smittskyddsinstituet ut och informerar länsborna om den nya svininfluensa, kallad H1N1, som just nu florerar i Mexico, Kanada och USA.

Symtomen på influensan är bland annat feber, hosta och muskelvärk och västerbottningar som får influensaliknande symtom inom en vecka efter att ha vistats i berörda områden eller efter att ha träffat personer som varit sjuka efter att ha varit i dessa områden bör kontakta Infektionskliniken i Umeå.

Man känner ännu inte till den nya svininfluensans sjukdomsförlopp i detalj, men det är helt klart att den nya influensan inte orsakar lika allvarlig sjukdom som fågelinfluensavirus (H5N1). Det är inte bekräftat att de dödsfall som rapporterats från Mexico beror på svininfluensan.

Influensan kan spridas

Enligt smittskyddsinstitutet finns det risk för spridning av svininfluensan, men det finns inga rekommendationer om reserestriktioner.

Svininfluensan smittar på samma sätt som den årliga influensan och vill man undvika att smittas vid resa till de berörda områdena bör man undvika folksamlingar samt tvätta händerna ofta.

Kontakta infektionskliniken vid symtom

Symtom på influensa är feber, hosta, muskelvärk, huvudvärk, halsont, matleda, sjukdomskänsla, illamående och diarré. Om länsbor tror sig ha smittats av influensan bör de alltså ta kontakt med Infektionskliniken i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".