Umeå

Kommunen betalar för vägpaket

Umeåprojektet elller ringleden runt Umeå tog idag ett stort steg mot att bli verklighet. Umeå Kommunfullmäktige klubbade igenom avtal med både Volvo och Vägverket om hur projektet skall medfinansieras.

Allapartier är inte positiva till varken ringleden eller hur den skall finansieras. Vänsterpartiet, Rättvisepartiet socialisterna och Miljöpartiet röstade emot, men de övriga partierna rösta för och röstsiffrorna blev 49 ja , 12 nej och fyra frånvarande. 

Avtalet som Umeå Kommunfullmäktige klubbade igenom innebär att Kommunen lånar 100 miljoner av Volvo för att påskynda byggstarten. Totalt skall Umeå Kommun enligt projektbeskrivningen gå in med 900 miljoner i projektet.

Umeåprojektet eller ringleden som den kallas i folkmun är indelad i tre länkar,östra, västra och norra länken.

Delar av den östra och norra länken är redan fastslagna. Östra länken innebär att Kolbäcksvägen breddas till en fyrfilig väg med mitträcke. Norra länken innebär att E4 svänger av och går igenom skogen runt militärområdet I20. Den vägen kommer vara både tre och fyrfilig och separerad med mitträcke.

Den västra länken är fortfarande i planeringsstadiet, men ska koppla ihop E4 med E12 på västra sidan om Umeå.

Ifall Umeåprojektet finns med i den nationella infrastrukturplanen som regeringen beslutar om vid årskiftet kan byggandet starta senast i september 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".