Karta över övningsområdet Foto: Försvarsmakten

Protesterar mot Nato-övning

Nu uppmanas samebyarna i Norrbotten och Västerbotten att protestera mot Nato-övningen i sommar. Det kommer bli stora störningar för renskötseln, det säger Ilona Riesz, medlem i organisationen Kvinnor för fred. Hon har själv bott i Tyskland i 40 år och har egen erfarenhet av Nato-övningar.

Övningen kommer att sträcka sig från just söder om Kiruna till just norr om Östersund. Ilona Riesz tror inte att renskötarna har förstått vad övningen innebär.
– Jag tror att det kommer ha stor, stor påverkan, därför att de kommer utnyttja alla våra dalgångar och kommer att sprida sina ljudmattor när de anfaller varandra. Det är ju ofta två eller tre plan som jagar varandra och som går ut åt olika håll när de har låtsats skjuta ner varandra, och det sprider ett vansinnigt ljud.

Ilona Riesz bor halva året i Kiruna och andra halvan i Tyskland. Hon är medlem i Kvinnor i för fred sedan ett och halvt år tillbaka och är starkt emot Nato-övningen som ska hållas i Sverige, trots att Sverige inte är med i Nato.

Egen erfarenhet av övningar
Illona Riesz, som bott i Tyskland i 40 år och har själv bott i området där Nato-övningar har hållts. Hon tror inte att renskötarna i samebyarna som befinner sig inom övningsområdet i Sverige har förstått vad övningen kommer innebära:

– Det tror jag tyvärr inte, och det är nästan ingen annan här i Norrbotten som förstår det heller, med eller utan renar, därför att dels så har det aldrig varit en sån här stor övning någon gång, och har man inte varit med om sådana här scenarier på låg höjd tidigare, så vet man inte vad det handlar om, säger Ilona Riesz.

Skriver till ministrarna
Ilona Riesz uppmanar nu både renskötare och övriga norrbottningar att värna om fjäll- och skogsmarkerna genom att protestera mot Nato-övningen. Själv kommer hon skriva ett brev till försvarsministern och statsministern, samt vända sig till F21 i Luleå. Hon hoppas att övningen ska kunna flyttas från fjäll och inland ut till havet i stället.

– Om man ser att Nato brukar öva i Nevadaöknen, eller över haven, varför ska de vara här i våra dalgångar.

Reporter Maria Unga, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista