Foto: Peter Öberg

Kommers klarar flygplatsers vinstkrav

Det är upplevelsejippon, konferenser, p-avgifter och bröllop som får ekonomin att gå ihop för Luftfartsverkets flygplatser. Staten kräver att verket går med vinst. Utan kommersiell verksamhet skulle flygplatsen i Umeå inte ha någon vinst, säger flygplatschef Karin Larsson-Tängdén. Men den ordinarie verksamheten skall inte påverkas, enligt henne.

Luftfartsverket drar idag in stora summor pengar på annat än flygplatsverksamhet. Enligt deras egen årsredovisning från 2008 så kom 33 procent av inkomsterna från kommersiell verksamhet. I Umeå så har flygplatsen idag 43 procent av omsättningen från kommersiell verksamhet. Nu senast löd kampanjen ”Bli flygplatsbrandman för en dag”.

Anledningen till att Luftfartsverket tillhandahåller all den kommersiella verksamheten är för staten kräver att få avkastning från verket. Idag får staten in cirka en halv miljard från Luftfartsverket. Det skulle man inte klara av med bara den ordinarie verksamheten, enligt Karin Larsson-Tängdén.

– Om vi bara hade tagit in pengar på flygtrafiken hade vi inte haft vinstresultat.

Reporter Robert Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".