Föräldrarna måste själva följa barnen

Det är nu föräldrarna som har ansvaret för barnen ända tills barnen sitter på bussen. Umeå kommuns nya regler är orsaken till att kommunen nu håller med buss och inte skoltaxi i byarna kring Haddingen.
- Jag skulle som förälder inte låta min 6-åring gå där själv, säger för- och grundskolechefen om vägen till busshållplatsen.
Det handlar om byarna kring Haddingen utanför Tavelsjö, där barnen tidigare fått åka skoltaxi till skolan i Hissjö. Nu är det buss som gäller, men föräldrarna till ett 20-tal barn vägrar ta emot busskort. De menar att det är för farligt att lämna barnen att gå längs vägen till busshållplatsen. Orsaken till den förändrade skolskjutsen, säger Lennart Jonsson, är de nya regler som Umeå kommuns skolpolitiker tagit om skolskjutsar. I de står det tydligt att det är föräldrarna som är ansvariga tills barnen klivit på skolbussen. För- och grundskolechefen i Umeå har full förståelse för att föräldrarna är rädda att lämna sina barn vid väg 363. - Min bedömning är inte att det här är en trafiksäker miljö såtillvida att barn, en 6-åring, kan gå själv efter den här vägen, säger Lennart Jonsson. Men då skulle jag som föräldrer måsta ta ett ansvar, att antingen gå med honom eller ordna så att man hjälps åt att gå med barnen, alternativt skjutsa själv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".