Solkräm skyddar inte lika bra som kläder. Foto: Agnes Wikmark, Scanpix

Rädsla för kladd ger sämre solskydd

Vi svenskar köper allt mer solskyddsmedel, och gärna med hög skyddsfaktor. Men i praktiken är ofta skyddseffekten bara en tredjedel av vad du tror. Orsaken är att vi inte smörjer oss tillräckligt.

– Man tar bara en tredjedel av den tilltänkta mängden för att det inte ska bli för kladdigt och dyrt, har det visat sig, säger Birgitta Stymne, överläkare på hudkliniken vid Linköpings universitetssjukhus.

– Därför ska man bara sola en tredjedel av den tid som man tror är lämplig utifrån medlets solskyddsfaktor, säger hon.

Kläder och skugga skyddar bäst
För mycket sol kan ge hudcancer, den cancerform som ökar mest. Men solskyddsmedel är inte vad experterna i första hand rekommenderar oroliga svenskar som nu längtar utomhus.

– I första hand tycker vi man ska söka skugga och använda kläder. Solskyddskrämer ska man bara använda om det är absolut nödvändigt. Och barn ska man över huvud taget akta för solen, säger Ulrik Ringborg, professor i onkologi-patologi vid Karolinska institutet.

Individuella risker
Den som vill sola bör göra det i små portioner så att inte huden får brännskador, alltså en rodnad som består från en dag till en annan.

Risken för det är individuell och varierar med årstiden.

– Man ska lära sig känna igen sin egen hudreaktion, säger Ulrik Ringborg.

Per Vallgårda/TT

Mörka kläder skyddar bättre

Hudtumörer är den cancerform som ökar mest. Mellan 2000 till 2006 ökade antalet fall av malignt melanom i Sverige med 40 procent. Våra solvanor är den främsta orsaken.

Kläder ger det bästa skyddet mot för mycket sol. Se gärna till att barnen har keps eller mössa. Tänk på att mörka kläder skyddar mer än ljusa.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".