Akut brist på studentbostäder

Det är akut brist på bostäder för studenter i Umeå. Om de inte kan tänka sig att bo några mil utanför stan. Sandra König från Berlin blev erbjuden ett rum för 200 kronor natten - jättedyrt, tycker hon.
Nästa vecka startar de flesta kurserna på universitetet, och just nu har studentkårens rumsakut nästan ingenting att erbjuda inne i Umeå, men ett 100-tal studenter som står i kö. 463 personer har anmält sig till studentkårens akutrumsförmedling. 300 av dem har fått bostad men drygt 100 är fortfarande utan. Fast läget ser bättre ut idag än igår berättar Cecilia Nordfelt som sitter i en av akutrumsföredlingens telefoner. - I går fanns bara sju rum att förmedla till ungefär 150 studenter, säger Cecilia Nordfelt. 66 rum i Brattbyn och 14 rum i Hörnefors har minskat på bristen. Men det känns inget vidare att erbjuda bostad flera mil utanför staden. - Man vill ju att de nya studenterna ska komma och få en bra upplevelse av sin första tid i Umeå, säger Cecilia Nordfelth på studentkårens akutrumsförmedling. Sandra König från Berlin i Tyskland söker bostad under sin praktik på Bildmuseet. Nu har hon blivit erbjuden ett rum för 200 kronor natten. - Det är jättedyrt, säger Sandra König.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".