Summering av Första maj

Det var många människor som samlades för att följa något av de tre första maj-tågen i Umeå i går. Flest demonstranter lockade Enad Vänster, omkring 600 i tåget.

- Jag är här för att demonstrera mot att politikerna inte vill satsa tillräckligt mycket pengar på vård och skola, säger Helena Sandberg som var en av dem som tågade med Enad Vänster.

Flera hundra människor hade samlats vid Mimerskolans fotbollsplan i Umeå för att följa Enad Vänsters demonstrationståg. Parollerna var många och demonstranterna skanderade bland annat ”alliansens politik, ta från fattig ge till rik”.

Jan Hägglund från rättvisepartiet socialisterna var på plats för att göra motstånd.

- Det har varit så mycket negativt med de politiker vi har nu. Vi måste göra motstånd och vända trenden, säger Hägglund.

Demonstrationer även på andra håll i länet

Förutom Enad Vänster lockade också Vänsterpartiet omkring 200 i sitt tåg och drygt det dubbla antalet åhörare på mötet på Rådhustorget. 380 gick med Socialdemokraterna och omkring det dubbla lyssnade på bland annat tal av Marita Ulvskog.

Kommunistiska partiet hade ett 90-tal åhörare vid sitt möte på Rådhustorget.

Det demonstrerades också på andra håll i länet. Vänsterpartiet hade tåg i Skellefteå och Vilhelmina och socialdemokraterna demonstrerade på 18 platser i länet. Bland annat i Åsele och Dorotea där partiet representerades av en av länets riksdagsledamöter Helén Pettersson.

- Det var fantastisk stämning och en mycket bra dag för arbetarrörelsen. Det kändes verkligen att folk vill att det ska bli ett slut på orättvisorna, säger Helén Petterson.

Bra uppslutning i Dorotea och Åsele, sämre i Bjurholm

Helén Pettersson uppskattar att drygt 50 personer var med och demonstrerade i Åsele och 35 i Dorotea. Det var bra uppslutning menar hon.

I Bjurholm däremot var Folkhälsonämndens ordförande Harriet Hedlund inte helt nöjd med hur många som kom.

- Det var kanske 30 personer som kom och jag hade väl hoppats på över 50, men det var ju bra väder och soligt så det är förståeligt, säger Hedlund.