Biltestverksamheten klarar finanskrisen

Krisen inom bilindustrin har medfört att biltestföretagen i Västerbotten och Norrbotten ser över sina kostnader och avstår från stora investeringar. Hotellen har också drabbats av färre kunder. Men företagen har hittills ändå klarat lågkonjunkturen, säger P G Sundström, ordförande i branschorganet SPGA, som servar bilföretagen.

– Biltestföretagen och entreprenörerna i regionen har väl inte påverkats i så stor omfattning. Visst har kunderna sett över sina kostnader, men där har det i princip varit oförändrad verksamhet, säger han.

Det finns många företag i Västerbotten och Norrbotten, som är beroende av bilindustrins vintertester och det handlar om att erbjuda hotell, körbanor, garage, snöplogning och annan service.

Harald Fjellström på företaget Colmis säger att antalet gästnätter har gått ned med 30 procent i vinter jämfört med i fjol, men det väntas inga drastiska förändringar i bilföretagens testverksamhet.

Swedish Proving Ground Association, SPGA och dess ordförande Per Gunnar Sundström säger att det inte är förvånande att biltesterna fortsätter ganska oförändrat, trots finanskrisen.

– De företag, som inte håller uppe fanan, när det gäller forskning och utveckling kommer inte att finnas i framtiden. Därför kommer denna verksamhet inte att påverkas så särskilt dramatiskt. Men man ser överkostnader och försöker naturligtvis effektivisera denna delen av sin verksamhet, säger PG Sundström.

Reporter Niklas Jälén, SR Norrbotten

niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".