Lycksele lasarett Foto: Örjan Holmberg

Hårda nedskärningar i landstinget

Landstinget kan behöva göra radikala nedskärningar för att klara ekonomin. I ett underlag som tjänstemännen tagit fram beskrivs hur mycket pengar som sparas på att lägga ner BB och akutkirurgin i Lycksele, vårdavdelningar, folkhögskolor och akutplatser inom Södra Lappland. I de underlag som politikerna ska fatta beslut om rör det sig om besparingar på sammanlagt 347 miljoner kronor.

I underlaget som politikerna begärt dyker åter BB och akutkirurgin i Lycksele upp. Ett flertal akutplatser inom Södra Lappland kan också komma att försvinna och för att spara kan det bli akutplatser på 2-3 orter istället för sju som idag. Sorselegården kan också komma att läggas ner.

För Skellefteå görs beräkningar på att helt stänga barnavdelningen. Länets två folkhögskolor kan komma att läggas ner och hur mycket som sparas in på stängning av en vårdcentral i länet redovisas.

Enligt den utredning som finns så har landstinget en högre personaltäthet än andra landsting, och personal kan komma att sägas upp. Det kan det röra sig om tusen anställda de närmaste två åren.

Minskade skatteintäkter och ett beräknat underskott på en halv miljard gör att landstingspolitikerna begärt de här underlagen av tjänstemännen.

Det socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström har sagt att det kan bli nödvändigt att höja skatten nästa år med 1 krona för att slippa nedskärningar. En sån skattehöjning ger landstinget 400 miljoner kronor om året.

Den 19 maj kommer politikerna att ta ställning till det underlag till besparingar som finns.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Fakta och exempel på effektiviseringar och strukturförändringar som tjänstemännen tagit fram på uppdrag av politikerna

*Lägga ned en avdelning på Lycksele lasarett 18 miljoner kronor

*Lägga ned en normalstor avdelning som medicin-, geriatrik- eller kirurgkliniken i Skellefteå 18 miljoner

*Lägga ned en normalstor avdelning som medicin-, geriatrik- eller kirurgkliniken i Umeå 18 miljoner

Exempel på strukturförändring och nedläggning av landstingets verksamhet och vad man kan spara:

*Lägga ned akutplatser inom Södra lappland 10 miljoner kronor, stresskliniken 4 miljoner, Sorselegården 3,5 miljoner, Citymottagningen Umeå 5,6 miljoner, Folkhögskolor 3,2 miljoner, barnavdelningen i Skellefteå 13 miljoner.

*Lägga ned BB/förlossning och akutkirurgin i Lycksele men behålla den planerade vården och helikopterverksamhet 13 miljoner kronor.

Summan på de redovisade exemplen som finns i tjänstemannaunderlaget är på 347 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".