Mer bredband i länet

Nu är andra etappen av bredbandsutbyggnaden i länet igång. Det är 40 orter i västerbotten som ska få bredband där här gången. Det görs med pengar från både länsstyrelsen, EU, kommunen och idella krafter.
Totalt kostar bredbandsutbyggnaden i länet 122 miljoner kronor. 62 miljoner kommer från staten och 25 är EU-medel. Nu har bredbandsutbyggnaden bland annat nått villaområden i Norsjö. Men intresset var inte så stort förrän villaägarna började se traktorerna köra runt i sina kvarter. - Då vaknade lite mer intresse, så folk har gjort efteranmälan, berättar Karl-Axel Nygren på Norsjö kommun. För att få pengar till projektet av EU krävs att man bidrar med egna pengar, så kallad medfinansiering. Kostnaden för Norsjö kommun och andra etappen blir 78 000 kronor - om villaägarna ställer upp. - Varje timme de jobbar i projektet räknas som 165 kronor i medfinansiering, säger Karl-Axel Nygren på Norsjö kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".