Länet

Nytt miljonprojekt för rennäringen

En rovdjurspolitik som tar hänsyn till rennäringen. Det är målet för Svenska samernas riksförbund när de startar ett nytt miljonprojekt.
Målet är att få respons hos lagstiftarna så att rovdjurspolitiken anpassas efter verkligheten inom renskötselområdet.
– Om inget görs hotas renstammen av en total kollaps, menar Anders Blom, förbundsdirektör för SSR

– Det är en överlevnadsfråga för rennäringen. Om den skadas allvarligt, och upphör i delar av Sápmi påverkar det ju också hela kulturens förmåga att överleva, säger Anders Blom.

För att undvika det här har SSR startat ett projekt för att arbeta med rovdjursfrågan inom rennäringen. Projektet har blivit beviljat över en miljon kronor från sametinget och kommer pågå under ett år.

Vill påverka beslutsfattarna

Under året kommer SSR arbeta med flera insatser. En sak är att lyfta fram kunskap och vetenskap som redan finns inom rennäringen och genom forskning, så att det når även beslutsfattarna nere i Stockholm. SSR satsar också på att påverka internationellt inom EU.

En annan sak är att förbättra kunskapen om risken för kollaps av renstammen. SSR har gjort bedömningen att när rovdjursuttaget ur renstammen närmar sig 25 procent så finns det en risk för att renhjorden ska kollapsa. Något som SSR befarar redan har hänt på några ställen. Det ska man nu ta reda på:

- Vi kommer anställa projektfolk som då kommer vara ute och träffa samtliga samebyar för att titta på hur ser verkligheten ut, vad har man för resultat i antal kalvar, hur ser könssammansättningen ut när det gäller kalvarna, har man för lite hondjur så har man ju ingen reproduktion. Så att vi får samebyvis konstaterat hur verkligheten ser ut och det kommer vi rulla igång med så fort vi har projektfolk på plats, om några veckor hoppas jag.

Rennäringens behov ska synas i nya propositionen

Ett flertal rovdjursutredningar har gjorts berättar Anders Blom, och just nu finns en som som ska läggas fram som en proposition till sommaren. Och den utredningen har hittills inte tagit någon hänsyn till rennäringen, trots att renar är den huvudsakliga födan för rovdjur i norra Sverige menar Anders Blom:

- Vi vill passa på nu under här året att höja temperaturen i den här debatten genom fakta och genom att påverka så att den proposition som nu produceras i sommar inte ska kunna gå igenom utan att man har tagit hänsyn till och anpassat den till rennäringens behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista