Lågt deltagande väntas i EU-valet

Valet till Europaparlamenet har under åren lockat få väljare. Senast det begav sig, 2004, var det exempelvis bara 40 procent av västerbottningarna som röstade. Enligt prognoserna ser det inte ut att blir fler som röstar i år.

Den sjunde juni ska vi i Sverige välja in 18 parlamentariker till Europaparlamentet. Från Västerbotten kandiderar 20 politiker. Samtliga riksdagspartier har åtminstone en kandidat från länet och därutöver kandiderar även västerbottningar från Piratpartiet, Sverigedemokraterna, Junilistan och Arbetarinitiativet Antikapitalistiskt EU-motstånd för jobb, välfärd och klimatet.

Något större intresse att rösta i valet finns dock inte i Sverige. Siffror från bland annat Sifo visar att två av tre svenskar är ointresserade av valet. Det är inte bättre i resten av Europa. Mätningar som EU-kommissionen gjort visar till exempel att bara 17 procent av polackerna vill rösta, 22 procent av britterna och 30 procent av italienarna.

Frilansjournalisten och Eu-experten Annika Ström-Melin förstår att det finns ett onintresse för valet, men menar att det ändå är viktig att rösta.