Magnetkamera. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Umeå

Långa röntgenköer orsakar problem

Väntetiden för röntgen med en MR-kamera, magnetröntgen är fortfarande lång på Universitetsjukhuset i Umeå, längre än tretton veckor. Något kortare väntetid är det på lasarettet i Skellefteå där väntetiden är 5-8 veckor.

För patienter som behöver en diagnos för att få rätt behandling innebär långa väntetider onödigt lidande, det säger en Umeåbo vi pratat med.

– Så länge de misstänkte diskbråck kunde de inte göra något annat. För har man diskbråck kan man förvärra det om man gör något.

Men du anser att det här hade kunnat gå lite snabbare?

– Oja, det känns som om jag har kostat skattebetalarna en massa pengar i onödan genom att gå sjukskriven.

Sedan mitten av december 2008 har vår intervjuperson varit sjukskriven för misstänkt diskbråck. Ett diskbråck som efter magnetröntgen i april visade sig vara något lindrigare, men som ändå orsakat stor smärta och medicinering.

Väntan och ovissheten om när Eva skulle få en magnetröntgen har varit jobbig. Eftersom undersökningar inte omfattas av vårdgarantin fanns det inte heller möjlighet att få remiss till andra vårdgivare med kortare väntetid.

– Så länge undersökningar inte ingår i vårdgarantin är ju vårdgarantin ingenting. För det är undersökningar som krävs för att människor ska få rätt behandling.

Så länge man inte har en diagnos finns man inte, då behöver inte landstinget ta ansvar.

Frågan om Vårdgarantin och om röntgen ska omfattas av den är regeringens ansvar.

Men långa väntetider till magnetröntgen är landstingets ansvar och de Socialdemokratiska landstingsrådet Gunilla Johansson säger att en rad åtgärder är på gång.

Åtgärder som landstinget borde satt in tidigare enligt vår intervjuperson.

– Sådana här långa köer tycker jag inte skapas över en natt, det är något man har vetat om i flera år, det borde man ha fixat tidigare, det säger vår intervjuperson som nu väntar på behandling på smärtkliniken i Umeå.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".