Fler thailändska bärplockare

Antalet thailändska bärplockare som kommer till Sverige inför årets bärsäsong har ökat med över 40 procent i år jämfört med förra året.

Går det bra kan bärplockarna jobba ihop upp till fyra årslöner, vilket kan vara ett skäl till att många återkommer.
I år så är det 13 företag som är godkända och vill ta ta in thailändska bärplockare. Totalt så är det 5 400 tailändare som kommer, vilket är en rejäl ökning mot de 3 800 som kom förra året.
Siffrorna gäller de bärplockare som kommer organiserat via arbetstillstånd. Hur många som kommer på turistvisum går inte att säga.

Företagen som de ska arbeta åt har godkänds av SBIF, Skogsbärbranschens Intresseförening, bärbranchens egen organinsation och som är garant för att bärföretagen uppfyller kraven gentemot Migrationsverket för att de ska ges arbetstillstånd. Plockarna har sedan ett avtal med någon av de inbjudande företagen. Det finns ingen kontroll över hur avtalen följs genemot plockarna.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista