Lycksele

Bedövningsmissar vid kejsarsnitt

En patient på Kvinnokliniken vid Lycksele lasarett fick inte tillräcklig bedövning vid ett planerat kejsarsnitt.

En Lex-Maria anmälan gjordes i ärendet, den har behandlats av Socialstyrelsen som bland annat kommit fram till att misstaget berodde på bristande kommunikation mellan läkarna och patienten.

Redan vid sin första förlossning hade kvinnan en negativ upplevelse då det blev problem med hennes ryggbedövning. Därför fick hon under den den nu aktuella graviditeten samtalsstöd för att diskutera förlossningssätt. Samtalen ledde till att kvinnan skulle få kejsarsnitt av humanitära skäl.

Kvinna träffade en narkosläkare dagen innan det planerade kejsarsnittet och läkaren gjorde bedömningen att hon skulle få ryggbedövning vid operationen. På grund av akut magsjuka hos kvinnan flyttades dock operationen fram fyra dagar.

När det väl var dags för operation hade narkosläkaren glömt bort att kejsarsnittet skulle göras av humanitära skäl, något som inte heller fanns antecknat i någon journal. Det ledde till att den läkare som skulle ge ryggbedövningen inte blev informerad om kvinnans särskilda behov.

Med anledning av de här missarna upplevde kvinnan kejsarsnittet som som ett psykiskt trauma och har varit i behov av stödsamtal efter operationen.

Ärendet Lex-Mariaanmäldes och i sin behandling av det har socialstyrelsen kommit fram till att det förekommit brister i kommunikationen mellan läkarna och patienten, att man brustit i journalföring och dokumentation. Brister som Lycksele lasaretts kvinnoklinik nu måste åtgärda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".