Dålig kunskap om EU-val bland unga

Drygt hälften, 44 procent, av de unga mellan 18 och 28 år känner inte till att det är val till Europaparlamentet i år. Det visar en opinionsundersökning som gjorts av Novus Opinion för kampanjen Rösta 7 juni, som startats av Sveriges ungdomsorganisationer.

Kampanjledaren Emma Stark tycker att det trots allt är en positiv utveckling.
– Det är fler än i tidigare undersökningar, då har bara en av tre känt till valet, säger hon till TT.

Nästan sju av tio unga är enligt undersökningen positiva till att rösta. 37 procent svarade att de absolut kommer att rösta och 32 att de kanske ska göra det. Nästan lika många uppgav att de tycker att valet är mycket eller ganska viktigt.

Samma frågor som andra
Av de tillfrågade tyckte 63 procent att sysselsättning och jobb var den viktigaste frågan. På andra plats kom ekonomin och finanskrisen, följt av miljö- och klimatfrågor. Fildelning och internet hamnar på tionde plats av de 16 svarsalternativen.

– Det visar att det inte finns några speciella ungdomsfrågor, utan att ungdomar är engagerade i samma frågor som alla andra, säger Emma Stark.
– Det gäller att lyfta fram de frågorna och göra dem konkreta för ungdomar, annars riskerar vi ett dåligt valdeltagande igen.

Undersökningen gjordes bland 1 000 personer mellan 18 och 28 år.

Boel Holm/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".