C kluvet om flyktingvård

En enda röst avgjorde centerpartiets ställningstagande om vård för papperslösa och gömda flyktingar. Sverige har kritiserats internt och internationellt för hur vi behandlar papperslösa.

Maria Kristoffersson, vice distriktordförande för Centerpartiet i Västerbotten, rösta ja till förslaget att även papperslösa flyktingar ska ha rätt till vård.
– Man ska få vård, naturligtvis, det är en demokratisk rättighet.

I dag har papperslösa och gömda flyktingar inte lika stor rätt till vård och förebyggande vård som andra människor. Sverige har fått hård kritik från bland annat Läkarförbundet, Röda Korset och FN:s kommission för mänskliga rättigheter för hur vi behandlar papperslösa.

Trots detta var det alltså en enda röst som avgjorde centerpartiets ställningstagande i frågan, 171 röstade för förslaget och 170 personer röstade emot.

– Den här diskussionen har ju varit uppe i många landsting. Jag tror att den ekonomiska krisen i landstinget påverkar en del. Det är så tufft läge, ”hur ska vi hantera det vi har idag” och allting som läggs på blir en så stor belastning att man tappar kanske lite grann grunden för ideologin, säger Maria Kristoffersson.

Reporter Viktor Hariz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".