Vännäs

Familjer tvingades fly stenkastare

Omkring 40 flyktingar tvingades under natten fly igen. Denna gång från Vännäs efter att de utsatts för våldsamma trakasserier. Ingrid Lindroth, flyktingsamordnare vid Vännäs kommun, var på plats och hon säger att det rådde lynchsstämning.

– Det har inte gått att vara utomhus.

Hur kommer det sig att polisen inte kunde garantera familjernas säkerhet?

– De var så många och det rådde lynchstämning, säger flyktingsamordnaren Ingrid Lindroth.
– Det var så många svenskar som hade gaddat ihop sig.

Det var i går natt som mellan 30 och 40 personer, både unga och gamla, samlades utanför en av de utsatta flyktingfamiljernas hus och kastade stenar, skrek och hotade. Polisen som kom till platsen bedömde att situationen var alldeles för farlig och okontrollerbar för att familjen skulle kunna stanna i Vännäs och eskorterade dem bort från orten. Senare evakuerades ytterligare ett 30 tal flyktingar.

Ingrid Lindroth kan inte säga vad som utlöst de våldsamma trakasserierna, men säger att flera av barnen i flyktingfamiljerna utsatts för oprovocerat våld i skolorna den senaste tiden.

Flydde ännu en gång
Två av de utsatta familjerna flydde från krigets Irak till Sverige, men även här har de alltså utsatts för så allvarligt hot om våld att de tvingats fly ytterligare en gång.

– Från början när det här hände då tänkte de ”men det här är inte på riktigt”. De har ju bott i Vännäs ganska länge och trivts jättebra. Tills nu då, säger Ingrid Lindroth, flyktingsamordare hos Vännäs kommun.

I morgon ska kommunalrådet Johan Söderling träffa familjerna och besluta vad kommunen ska göra åt det inträffade.


Uppdaterad: 13:52

Reporter Viktor Hariz
viktor.hariz@sr.se