Lynchstämning mot flyktingar i Vännäs

Omkring 40 flyktingar tvingades under natten till söndagen fly från Vännäs, tre mil väster om Umeå, efter att ha utsatts för våldsamma trakasserier. Det är 30 till 40 personer, ungdomar och vuxna som bland annat kastat sten genom fönstren och varit hotfulla.

Ingrid Lindroth, flyktingsamordnare vid Vännäs kommun i Västerbottens län, var på plats och hon säger att det rådde lynchsstämning.

– Det har inte gått att vara utomhus.

Hur kommer det sig att polisen inte kunde garantera familjernas säkerhet?

– De var så många och det rådde lynchstämning, säger flyktingsamordnaren Ingrid Lindroth.  Det var så många svenskar som hade gaddat ihop sig.

Det var i går natt som mellan 30 och 40 personer, både unga och gamla, samlades utanför en av familjernas hus och kastade stenar, skrek och hotade. Polisen som kom till platsen bedömde att situationen var alldeles för farlig och okontrollerbar för att familjerna skulle kunna stanna i Vännäs och eskorterade dem bort från orten.

Ingrid Lindroth kan inte säga vad som utlöst de våldsamma trakasserierna, men säger att flera av barnen i familjerna utsatts för oprovocerat våld i skolorna den senaste tiden.

De två utsatta familjerna flydde från krigets Irak till Sverige, men även här har de alltså utsatts för så allvarligt hot om våld att de tvingats fly ytterligare en gång.

– Från början när det här hände då tänkte de ”men det här är inte på riktigt”. De har ju bott i Vännäs ganska länge och trivts jättebra. Tills nu då, säger Ingrid Lindroth, flyktingsamordare hos Vännäs kommun.

I morgon ska kommunalrådet Johan Söderling träffa familjerna och besluta vad kommunen ska göra åt det inträffade.

Viktor Hariz, SR Västerbotten
viktor.hariz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".